top of page

שלבי התחרות

האולימפיאדה הארצית לפיזיקה היא תחרות לתלמידי תיכון המתקיימת מדי שנה ברחבי העולם כולו. בסיום התחרות נקבעת נבחרת של 8 תלמידים שתייצג את מדינת ישראל באולימפיאדה האסייתית לפיזיקה שלאחריה תבחר הנבחרת לאולימפיאדה הבין לאומית אשר מורכבת מ - 5 תלמידים אשר מתקיימת בכל שנה במדינה אחרת גם כן.

האולימפיאדה בפיזיקה נמצאת בשיתוף עם אוניברסיטת בן גוריון ומכון וויצמן. 

שלב א'

שלב א' של האולימפיאדה הארצית נערך בבתי הספר השונים, ובו מוזמנים להשתתף כל תלמידי התיכון עד כיתה י"א כולל. הבחינה כוללת כ-20 שאלות רבות-ברירה ("אמריקאיות") בנושאים שונים בפיזיקה. רוב השאלות אינן דורשות ידע מעמיק, אלא מבוססות על עקרונות פשוטים הדורשים מחשבה וחשיבה רבה כך שהמטרה הינה לאתר את התלמידים המגיעים עם יכולות המחשבה הגבוהות ביותר (ראו שאלות לדוגמא).

 

שלב ב'

כ-400 משתתפים הטובים ביותר העוברים את שלב א' מוזמנים לשלב ב', המתקיים בחודש מאי בכ-10 מרכזים ברחבי הארץ. הבחינה מורכבת מ-15 שאלות רבות-ברירה - "אמריקאיות" ושתי שאלות "פתוחות". השאלות מורכבות מנושאים שונים (מכניקה, אופטיקה, הידרוסטטיקה, תורת החום ומעט חשמל).

 

מחנה קיץ

כ-30 תלמידים עוברים את שלב ב', והם מוזמנים למחנה ההכנה הראשון לקראת האולימפיאדה הבין לאומית. אורכו של המחנה הוא שבועיים שלמים אשר מתקיים באוניברסיטת בן גוריון במהלך חופשת הקיץ. במחנה התלמידים שומעים הרצאות בנושאים שונים בפיזיקה ומתמודדים עם בעיות תאורטיות ונסיוניות. המטרה של המחנה היא להעלות את הידע של התלמידים מרמה של בית-ספר תיכון לרמה של אולימפיאדה בין-לאומית. ההדרכה במחנה ניתנת על ידיי צוות של פיזיקאים בכירים ובוגרי משלחות עבר של האולימפיאדה בפיזיקה. 

 

הכנה במהלך שנת הלימודים ומחנות נוספים

בסיום המחנה, כ-18 תלמידים מוכרזים כמועמדים לנבחרת ישראל לאולימפיאדה הבין-לאומית. תוכנית האימון הביתית מכילה משימות, חומרי לימוד ותרגולים רבים הניתנים באופן רציף במהלך השנה אל התלמידים באופן אישי עם מדריך אישי שמלווה אותם. רמת המשימות גבוהה, בתום השנה רמת התלמידים מגיעה ואף גבוהה מסטודנטים מצטיינים לתואר ראשון. בנוסף, התלמידים מוזמנים לפגישות הכנה נוספות, הרצאות ונדרכים לעבודה רבה בבית על מנת להתכוננן לתחרות הבין לאומית.

 

מחנה חנוכה

במסגרת ההכנות לבחינת המעבדה, מוזמנים התלמידים למחנה של שבוע המתקיים במהלך חופשת החנוכה באוניברסיטת בן גוריון אשר זכה לשם (באופן לא מפתיע) כ- "מחנה חנוכה". במהלכו התלמידים יבחנו במעבדות שונות ברמה אקדמית ואף גבוהה ממנה, הם יצפו ויבחנו על תופעות מרתקות המרחשות ואף יפתחו את המודלים הפיזיקאלים התיאורטית שבבסיס תופעות אלו. אפקטים לדוגמא: אפקטים לא לינארים במוליכים, דיודות ואינטרקציית אור - חומר, אפקטים תרמו-אלקטריים, עקיפה מגלי מתח פנים, חקר קרינת מיקרוגל ועוד אפקטים רבים אחרים.

אולימפיאדות בינלאומיות

לאחר שנה שלמה של הכנות מוזמנים התלמידים למחנה מיון והדרכה נוסף בחופשת הפסח. במחנה זה אשר נמשך שבוע יבחנו התלמידים בשאלות ברמה אולימפית ממגוון הנושאים השונים הנכללים בסילבוס הרשמי - מכניקה, חשמל ומגנטיות, גלים, אופטיקה, תורת היחסות, תרמודינמיקה, הידרודינמיקה ותורת הקוונטים. בתום המחנה נקבעת נבחרת בת שמונה משתתפים  אשר תייצג את ישראל באולימפיאדה האסייתית לפיזיקה. האולימפיאדה מתקיימת מדי שנה בחודש אפריל/מאי בכל שנה במדינה אחרת ומהלכה זהה לאולימפיאדה הבין לאומית.

הנבחרת הסופית בת חמישה תלמידים, אשר תייצג את ישראל באולימפיאדה הבנילאומית המתקיימת ביולי מדי שנה, נקבעת אחרי האולימפיאדה האסיאתית ולפעמים גם מספר מבחני מיון נוספים ומחנה נוסף (מחנה שבועות במכון וויצמן). באולימפיאדה הבין-לאומית, התלמידים עושים 2 בחינות של 5 שעות כל אחת - מבחן תאורטי ומבחן מעבדה. ההשתתפות באולימפיאדה היא חוויה מיוחדת במינה, ותיזכר לכל החיים אצל התלמידים ותעניק להם מגוון רחב של כלים לחיים.

bottom of page